Αντρώνι
  • Εγγραφή

Frontpage

Η Χριστίνα Σίνου είναι δικό μας παιδί, κόρη του Διονύση Σίνου από το Αντρώνι (Λαζουπάλι). Ο πατέρας της είναι καλός συμπατριώτης και στις ταχτικές συναντήσεις που είχαμε μας ενημέρωνε για την πρόοδο της κόρης του.

Έκτοτε, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα σπουδαία άλματα της Χριστίνας και πιστεύουμε ότι θα φθάσει σε υψηλά επιστημονικά επίπεδα αλλά και σε συγγραφικές κατακτήσεις, κάνοντας υπερήφανους τους γονείς της, τους συγγενείς της αλλά και εμάς τους συμπατριώτες της.

Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γλασκώβης στη Σκοτία, και εκπόνησε το διδακτορικό της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, με θέμα τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη (με πλήρη υποτροφία από το ΙΚΥ, την ΕΕ και το Sylff Foundation).

Δίδαξε Φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης (εντεταλμένη διδασκαλίας) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νομικός Πολιτισμός" (2009-2011), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών αγαθών (Π.Δ. 407/80) (2006-07), στην Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) (επιστημονική συνεργάτης) (2002-2013) καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) (2006-).

Διετέλεσε ερευνήτρια Φιλοσοφίας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο έργο "Ακαδημία Πλάτωνος - Οι δρόμοι της γνώσης" (2013-2015) στο οποίο υλοποίησε τις εξής ψηφιακές δράσεις (ελεύθερα προσβάσιμες στο κοινό):

Ατλαντίδα (ψηφιακό αποθετήριο): www.plato-academy.gr/atlantida

Εγκυκλοπαίδεια του Πλάτωνα: http://plato.ehw.gr

Ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα, Kρέοντος 1, Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα Πλοηγός Φιλοσοφίας (εφαρμογή σε κινητά/ταμπλέτες): www.plato-academy.gr/philosophy-explorer καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις:

Διεθνές θερινό σχολείο φιλοσοφίας: www.plato-academy.gr/web/guest/research-summer-schools

Διάλογοι-Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Α΄-Β΄θμια εκπαίδευση: http://dialogoi.plato-academy.gr

Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών στο έργο Ανάπτυξη της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities) DARIAH.

Έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού, το Ίδρυμα Β.- Μ. Θεοχαράκη και το Ίδρυμα Τσιχριτζή.

Έχει λάβει το βραβείο «Γ. Φωτεινού» από την Ακαδημία Αθηνών και έπαινο από τον Σύλλογο Ελληνίδων Επιστημόνων.

Γνωρίζει Αγγλικά (Proficiency Cambridge, επάρκεια και άδεια διδασκαλίας), Γαλλικά (Superieur III, επάρκεια και άδεια διδασκαλίας), Γερμανία (Mittelstufe), Ιταλικά (Celi 2). Συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια και σεμινάρια, ενώ μελέτες της περιλαμβάνονται σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Κώστας Παπαντωνόπουλος, Αλωνάρης 2020

Έφυγε σήμερα Παρασκευή 3.07.2020 ο Βασίλειος Πάλλας του Αθανασίου   γαμπρός του Νικολάου Μπαντούνα (Σαλέα) που γεννήθηκε πριν 56 χρόνια στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 7.07.2020 και ώρα 12:00 στον Άγιο Δημήτριο Πετρουπόλεως.

Στην σύζυγό του Βασιλική, στα παιδιά του Θανάση, Αργύρω και σε όλους τους συγγενείς του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο Βασίλης, με τη σύζυγό του Βασιλική και τα δύο τους παιδιά, ζούσε στην Αθήνα και υπηρετούσε ως αστυνομικός στη φρουρά του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Καλό του ταξίδι!

Ακούει ο άλλος Ολυμπία και πάει το μυαλό του σε κάτι πολύ τρανό, στο παγκόσμιο όνομα αλλά που να ξέρει τι κρύβεται από πίσω.

Τα Ολύμπια, έτσι τα έλεγαν κάποτε, ήταν ένας χώρος σαν του Βάλαγκα χωρίς σπίτια κατάλληλος για ζωοπανήγυρη. Ως τα 1880 γινόταν από τις 9 -16 Μάη κάθε χρόνο όπως φαίνεται στο Φ.Ε.Κ. 130.

Εκεί μαζεύονταν μεταξύ των άλλων ψιλικατζήδες, πραματευτάδες, χαρτορίχτρες, παπατζήδες, μαυραγορίτες, ζητιάνοι, προξενητάδες, ληστές, κακοποιοί, αλμπάνηδες, γανωματήδες, φαρμακοτρίφτες, αμπατζήδες, τσοκανάδες, καλαθάδες, καρεκλάδες, αρκουδιάρηδες, μαϊμουτζήδες, λατερνατζήδες, ταχυδακτυλουργοί, καραγκιοζοπαίχτες κι ένα σωρό ακόμη καιροσκόποι που προσπαθούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο με οποιοδήποτε τρόπο.

Αυτοί σιγά - σιγά ο ένας με τον άλλον, παρέμειναν στα Ολύμπια, έκαναν οικισμό και ένα μεγάλο μέρος από τους απόγονους τους είναι οι σημερινοί κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας.

Έτσι εξηγούνται αυτά που συμβαίνουν εδώ που δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα.

Γεώργιος Κ. Λιακόπουλος[1]

Η Πελοπόννησος, με εξαίρεση τους βενετικούς θύλακες της Μεθώνης, της Κορώνης, της Μονεμβασίας, του Άργους και του Ναυπλίου, κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς με την εκστρατεία του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ το 1460. Πρώτο μέλημά τους υπήρξε η εγκατάσταση διοίκησης και φρουρών στην νεοκατακτηθείσα περιοχή και η καταγραφή και το μοίρασμα των φοροπροσόδων της με τη μορφή τιμαρίων στους τιμαριώτες σπαχήδες. Τα στοιχεία της πρώτης αυτής απογραφής συγκεντρώθηκαν στο υπό εξέταση κατάστιχο ΤΤ10-1/14662. Πρόκειται για ένα αναλυτικό φορολογικό κατάστιχο (mufaṣṣal taḥrir defteri/defter-i ḫaḳanī) 284 σελίδων. Σώζεται διασπασμένο σε δύο τμήματα: (α) ΤΤ10 στα Πρωθυπουργικά Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης και (β) 1/14662 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βουλγαρίας, Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος, Σόφια. Δυστυχώς το χειρόγραφο δεν σώζεται ακέραιο· μεταξύ των σελίδων που λείπουν είναι και οι πρώτες, που θα έφεραν, ως είθισται, τη σουλτανική υπογραφή, το όνομα του απογραφέα, την ημερομηνία σύνταξης και το νομικό κώδικα (ḳānūnnāme) για τη φορολόγηση της Πελοποννήσου. Από παλαιογραφικά στοιχεία, δηλαδή το είδος γραφής tevḳiʿ και το υδατογράφημα του χαρτιού, τεκμαίρεται ότι πρόκειται για έγγραφο του 15ου αιώνα. Το κατάστιχο σημειώνει πως ο κυβερνήτης του Μοριά ήταν ο Sinān Beg bin Elvān Beg,[2] ο οποίος σύμφωνα με οθωμανικά χρονικά κράτησε αυτή τη θέση μεταξύ των ετών 1460-1463. Το γεγονός ότι το Άργος, που παραδόθηκε στον οθωμανικό στρατό το 1463, δεν καταγράφεται και το ότι τριάντα οκτώ κάστρα που στη λίστα του Stefano Magno είχαν κατακτηθεί από τους Βενετούς το 1463 σημειώνονται ως υπόχρεα φόρου στους Οθωμανούς μας οδηγεί στη χρονολόγηση του κατάστιχου στα έτη 1460-1463, δίχως να είμαστε σε θέση να προτείνουμε με ασφάλεια πιο συγκεκριμένη ημερομηνία.

 Ωλονός (Ερύμανθος)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                  18 Ιουνίου 2020

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ              Αριθ.Πρωτ.:119

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέμα: Ανεκτέλεστη απόφαση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για παράνομες εγκαταστάσεις απόρριψης βοθρολυμάτων σε φαράγγι NATURA 2000.

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης ο «Ωλονός», αφού άφησε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στην νέα δημοτική αρχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έρχεται σήμερα να την ενημερώσει για τις ανεκτέλεστες αποφάσεις της παρελθούσης διοίκησης σχετικά με παράνομες εγκαταστάσεις ιδιώτη με σκοπό την απόρριψης βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου. περιοχή NATURA 2000.

Εν ολίγοις, στην κοινότητα Αντρωνίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ιδιώτης ξήλωσε το διακοσμητικό πλακόστρωτο δημόσιου δρόμου, πέρασε αγωγό αποχέτευσης μήκους 100 περίπου μέτρων και έκλεισε πρόχειρα το κενό με τσιμέντο. Στην συνέχεια πέρασε τον αγωγό του μέσα από τον αγωγό όμβριων υδάτων το οποίο καταλήγει στο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους φαράγγι του Αντρωνίου.

Το εν λόγω φαράγγι συνιστά προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή Natura 2000 και ταυτόχρονα σημαντικότατο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων πεζοπόρων σε ετήσια βάση.

Δεδομένο είναι ότι τα βοθρολύμματα καταλήγουν στον Πηνειακό Λάδωνα και μετέπειτα στο φράγμα του Πηνειού όπου από εκεί υδρεύονται πολλά χωριά και η πόλη της Αμαλιάδας και επομένως τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Σημειώνουμε ότι ύστερα από καταγγελία του συλλόγου Ωλονός, το παραπάνω θέμα είχε απασχολήσει επανειλημμένα την προηγούμενη βουλή των Ελλήνων και τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Υγείας.

Ύστερα από τις εν λόγω ενέργειες αναγκάστηκε τότε η «Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» να βγάλει απόφαση με Αρθμ. Πρωτ.: 7591 στις 27.07.2015, ώστε να απόξηλωθούν οι σωληνώσεις και να επανέλθει ο χώρος στην πρότερη κατάσταση. Η απόφαση αυτή ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει άμεσα το περιβαλλοντολογικό αυτό έγκλημα στο Φαράγγι του Αντρωνίου Αρχαίας Ολυμπίας;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων στις περιοχές που υδρεύονται από το φράγμα του Πηνειού;

3) Προτίθεστε να επιβάλλετε τις προβλεπόμενες κυρώσεις και να οδηγήσετε στην δικαιοσύνη τους παραβάτες;

Ο Πρόεδρος                                                  ΤΟ Δ.Σ.

Παπαντωνόπουλος Κώστας    Μαρκόπουλος Ι. (Ταμπουρόγιαννης) 

6977223610                                   Μπιλάλης Κώστας

                                                       Τσούλου Θάλεια

                                                       Αθανασόπουλος Ανδρέας

                                                       Μαρτζάκλης Θοδωρής

                                                       Καραμέρος Τάσος

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1105
Εμφανίσεις Άρθρων
19507618

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 226 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα