Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Frontpage

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός1932-2023

Ένας ιστορικός κύκλος κλείνει για την Ηλεία, καθώς προχθές την Τρίτη 21 Φλεβάρη του 2023 εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο μακροβιότερος ιεράρχης της Ελλάδας πρώην Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός ο οποίος υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας, γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας στις 24 Φεβρουαρίου του 1932.

Ο πρώην Ηλείας Γερμανός υπηρέτησε την Μητρόπολη Ηλείας βρισκόμενος στην κεφαλή της για 41 χρόνια και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μπαχό, που ενθρονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Τον αείμνηστο Δεσπότη μας τον έβλεπα σε διάφορες εκδηλώσεις που ήταν αεικίνητος ως τα βαθιά του γεράματα.

Τον γνώρισα όμως καλύτερα τα τελευταία χρόνια όταν έκανα την έρευνα για τα παιδιά της Ορεινής Ηλείας που οφείλουν την μόρφωσή τους στα ιδρύματα της εκκλησίας.

Το βράδυ έστειλα το μήνυμα στην μητρόπολη, το πρωί με πήρε τηλέφωνο ο Γερμανός και με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να με εξυπηρετήσει παρότι γνώριζε για τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις.

Ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα και μου είπε ότι υπάρχουν κάποια αρχεία και θα μου τα στείλε όπως πράγματι και έκανε.

Δεν του «πήγαινε» όμως που δεν έγινε η δουλειά όπως θα ήθελε, σκέφτηκε και έβαλε όλους του ιερείς να ψάξουν στα χωριά και να μου φτιάξουν καταλόγους. Κάποιοι από τους παπάδες έκαναν καλή δουλειά και μου τα έστειλαν, κάποιο την μισή και ένας δύο ούτε καν απάντησαν. Δεν τους ανέφερα όμως στον Δεσπότη.

Όπως γράφουν όλοι εδώ αλλά και από ιδία γνώμη το κοινωνικό έργο του Γερμανού ήταν σημαντικό.

Στις συνομιλίες που είχα τον συνεχάρην για το ποιμαντικό του έργο!

"Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα μνημεία της" στο Δούκα

 

Ο σύλλογος Απανταχού Δουκιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο:

“Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα μνημεία της”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:30
στην πλατεία του χωριού Δούκα με θέμα την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Ηλείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα από τη συντονίστρια της εκδήλωσης και ταμία του συλλόγου κα. Γερασιμοπούλου Κωνσταντίνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από την πρόεδρο του συλλόγου κα. Κανελλοπούλου Γεωργία, καθώς και από τους επίσημους προσκεκλημένους.

"Κουρμπάνι", ένα πανάρχαιο έθιμο.

Γράφει: ο Κώατας Παπαντωνόπουλος

Tο κουρμπάνι (ή κουρπάνι) είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που προέρχεται από την αρχαία ελληνική παράδοση.

Τα πανηγύρια των μοναστηριών συνηθίζονταν να ξεκινούν από την παραμονή της εορτής του Αγίου, με τον καθιερωμένο εσπερινό και στην συνέχεια ακολουθούσε η  αγρυπνία.  Ανήμερα της εορτής, σύμφωνα με το έθιμο, γινόταν θυσίες ζώων από πιστούς, πλησίον στην εικόνα του Αγίου. Οι άνθρωποι που προσέφεραν ζώα, τα έταζαν στον εκάστοτε Άγιο ή Αγία από την στιγμή που γεννιόντουσαν. Αυτό συνέβαινε ύστερα από κάποιο σοβαρό γεγονός του πιστού, καλής ή κακής στιγμής ή ύστερα  από κάποιο όνειρο που τους επηρέασε. Έταζαν επίσης ακόμη και μεγαλωμένα ζώα, τα καλύτερα στο κοπάδι τους. Ανάλογα με τον Άγιο – Αγία που το έταζαν, του έδιναν και το όνομα όπως Αγιωργίτης, Αηδημητρίτης, της Παναγίτσης, Αηγιαννακίτης, Παρασκευηΐτης κ.λπ.

«Άλλος φόνος εν Ηλεία», Γιάρμενα 1909

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ 18-2-1909

Παρά τον εν Πύργω  ανταποκριτού μας λάβομεν χθες το εξής τηλεγράφημα:

 Τηλεγραφικώς ανηγγέλθη εκ Κούμανι του Δήμου Λαμπείας εις τας ενταύθα αρχάς άλλος φόνος διαπραχθείς στο χωριό Γιάρμενα του Δήμου τούτου.

Δύο αδελφοί, οι Βασίλειος και Ανδρέας Δημόπουλος έχοντες προηγούμενας αφορμάς με τον συγχ;ώριων των Διονύσιον Θεοφιλόπουλον περιήλθαν μετά αυτού εις συμπλοκήν, καθ’ ην  οι δύο αδελφοί εξαγάγοντες μαχαίρας έπληξαν θανατηφόρως τον αντίπαλον αυτών.

Υγ. Ευχαριστούμε τον φίλο που ξεφυλλίζει τον «Νεολόγο Πατρών».

"Κύνες τρώγοντας βρέφος" (ΝΟΥΣΑ - ΑΣΤΡΑΣ ΗΛΕΙΑΣ)

-Κύνες τρώγοντας βρέφος

Τηλεγραφεί ο εν Πύργω ανταποκριτής ότι κατά τηλεγράφημα του αστυνομικό σταθμάρχου Λαμπείας προς τας εν Πύργω αρχάς εις το χωρίον  Νουσά του Δήμου τούτου η νεάνις Βενέτα θυγάτηρ του Αρίστ. Κουλή περιελθούσα εις αθεμίτους  σχέσεις μετά τινος συγχωρίου της ηθέλησε ν´ αποκρύψη τον καρμπόν του ανόμου έρωτος. Μετά τον τοκετό έρριψε το τεκνό της έξω του χωρίου εν τη θέσει Καλύβια, ένθα ευρόντες το βρέφος ποιμενικοί κύνες κατέφαγαν αυτό. Ο αστυνόμος Λαμπείας μετέβη επιτόπου προς ενέργεια ανακρίσεων και σύλληψιν της κακούργου μητρός.

 Δευτέρα 18 Απριλίου 1911

Η κοινωνία της υπαίθρου ήταν πολύ σκληρή σε θέματα ηθικής - τιμής.

Όταν ένα κορίτσι έκανε το λάθος να συνάψει σχέσεις, δηλαδή να αγαπήσει έναν ανεύθυνο νεαρό, κινδύνευε να γίνει απόβλητη από τον περίγυρό της και από το χωριό της.

Έτσι και η μικρή Βενέτα που έζησε η δόλια σε λάθος μέρος και σε άλλη εποχή,  ερωτεύτηκε και άκουσον – άκουσον, «περιελθούσα εις αθεμίτους σχέσεις» του «ανόμου έρωτος».

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σήμερα για «αθέμιτους» δεσμούς μιας κοπέλας με έναν νέον που για να τον αγαπήσει έπρεπε να εξετάσει αν είναι νόμιμο ή παράνομο το αίσθημά της.

Ποιος φταίει για το έγκλημα που προσάπτει ο αστυνόμος Λαμπείας αλλά και η εφημερίδα που χαρακτηρίζει την Βενέτα ως κακούργα μητέρα;

Η κοινωνία του χωριού δεν έχει ευθύνη; οι γείτονες; οι γονείς; ο νεαρός που δεν ανέλαβε ότι του αναλογούσε;

Σε όλα τα χωριά είχαμε ανάλογα περιστατικά με θλιβερά αποτελέσματα για τα κορίτσια που δεν άντεχαν τους εξευτελισμούς. Κάποια κατέληγαν σε πορνεία μερικά τρελαίνονταν και άλλα έδιναν τέλος στην ζωή τους.

Σήμερα ευτυχώς, αφήσαμε πίσω τον κοινωνικό - θρησκευτικό σκοταδισμό και τα κορίτσια μας μπορούν να χαίρονται εξ ίσου και αυτά την ζωή τους όπως οι ανώριμοι μπούληδες.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Οκτώβριος 2021

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates