Frontpage

Νικόλας Ζαχαρόπουλος (1946 – 2021) Ζαχαρέικα

Γράφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος, Αλωνάρης 2021

Γεννήθηκε πριν 75 χρόνια, στις 4.12.1946. Πατέρας του ήταν ο Αργύρης Ζαχαρόπουλος από τα Ζαχαρέικα Αντρωνίου και μητέρα του η Αντριάνα από το Λάνθι Ηλείας .

Οι γονείς του μετοίκησαν στην Ευγένεια Κερατσινίου στον Πειραιά. Ο Νικόλας σπούδασε σε ναυτική σχολή και ταξίδεψε ως μηχανικός σε εμπορικά πλοία.

Παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλέμπορου σουηδικής ξυλείας, Χριστίνα Γιατρά, μια γυναίκα μεγάλου «βεληνεκούς» που απέκτησαν μαζί μία κόρη, την Πέπη. Ήταν σημείο αναφοράς η πρώην σύζυγος για τον Νικόλα ως το τέλος της ζωής του.

Αρχικά, άνοιξε ένα μαγαζί στην Αγίου Μελετίου και Λιοσίων για να πάρει τις άδειες εισαγωγών και στην συνέχεια δημιούργησε σε χώρο 30 στρεμμάτων στην Μάνδρα Αττικής την ΞΥΛΕΞΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ την μεγαλύτερη εταιρεία ξυλείας και παρκέτων στην Ελλάδα που απασχολούσε 90 άτομα. Ο Νικόλας εκείνα τα χρόνια ζούσε σαν μεγιστάνας.

Από πολύ νέος, πριν τα τριάντα του, είχε επαφές με τους μεγάλους πλοιοκτήτες Νιάρχο, Λάτση, ακόμα και με τον μεγάλο Ωνάση, διότι ναύλωνε καραβιές ξυλείας από Αφρική και Βραζιλία.

Ήταν ο πρώτος που έφερνε τεράστιους κορμούς στην Ελλάδα και έκανε όλη την εκμετάλλευση της ξυλείας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του.

Έφτασε τότε να συνομιλεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Η μοίρα όμως δεν τον άφησε, τον ζήλεψε και τον χτύπησε πισώπλατα λέει ένας συγγενής του.

ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΚΟΥΜΑΝΙ) 1911

Εις την αστυνομίαν ανηγγέλθη, ότι στο χωρίον Κούμανι της Λαμπείας ο Παναγιώτης Καρκούλιας συνεπλάκη με τον Θεόδωρο Γκούστραν μεθ´ ου είχε προηγουμένας αφορμάς.

Ο πρώτος εξήγαγε περίστροφον και πυροβολήσας ετραυμάτισε τον Γκούστραν[1] στην κοιλιακήν χώραν.

Η θέσις του τραυματίου είναι κρίσιμος.

Ο δράστης εξαφανίσθη.

Εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών», Πέμπτη 2 Ιουνίου 1911

[1] Επώνυμο: Κούτρας

ΖΩΟΚΛΟΠΗ ΕΝ ΗΛΕΙΑ (ΒΕΡΒΙΝΗ)

Καθ´ ά γράφουσιν ημίν εκ Πύργου εις το χωρίον Βερβινή του Δήμου Λαμπείας, κατά τηλεγράφημα του εκεί αστυνομικού σταθμάρχου προς τας αρχάς Πύργου άγνωστοι τη νύχτα ήρπασαν μία φοράδα κι έναν ίππο του Θεόδωρου Μασούρα και ετράπησαν εις φυγήν λαβόντες την προς Καλάμας άγουσαν.

Εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών»,  Τετάρτη 20 Αυγούστου 1908

 

ΣΤΥΓΕΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΑΜΠΕΙΑ (ΚΟΥΜΑΝΙ) 1908

Τηλεγραφεί ο εν Πύργω ανταποκριτής.

 Στυγερά δολοφονία ηγγέλθη εις Πύργον, διαπραχθείσα εις στο χωρίον Κούμανι σήμερον την εσπέραν. Ο Αγγελής Τόκας, έχων προηγουμένας αφορμάς κατά του Ανδρέα Φιλιππόπουλου, εκαιροφυλάκτησεν εις τι μέρος του χωρίου και πυροβόλησε κατ´ αυτού, διερχόμενου ανυπόπτως εκείθεν, δι όπλου γκρα. Ο Φιλιππόπουλος, πληγείς υπό των σφαιρών κυρίως, εξέπνευσε μετ´ ολίγον, ενώ ο φονεύς ετράπη εις φυγήν και εξηφανίσθη.

ΦΟΝΟΣ ΕΝ ΛΑΜΠΕΙΑ (ΒΕΡΒΙΝΗ)

Πάρα το εν Πύργω ανταποκριτού μας ελάβομεν το ακόλουθον τηλεγράφημα.

Σήμερον ηγγέλθη εκ Λαμπείας ο ακόλουθος τραγικός φόνος γενόμενος εις το χωρίον Βερβινή του Δήμου τούτου.

Ο Χρήστος Μπαρτζάκλης μεταβάς εις την οικία του πρωτεξαδέρφου του Ζωή Μπαρτζάκλη τρώγοντος μετά της οικογένειας του, εκάλεσεν αυτόν έξω τούτης και πυροβολήσας δί´ όπλου γκρά κατά αυτού τον αφήνει νεκρόν.

Ο δράστης ετράπη εις φυγής απειλών και άλλα μέλη της οικογενείας να εξοντώση. Το θύμα επί πέντε ημέρας έμεινεν άταφον, η δε χήρα αυτού απελθούσα ενταύθα υπέβαλε μήνυση.

Ο κύριος Εισαγγελεύς τηλεγραφικώς διέταξε τας εκεί αρχάς, όπως δραστηρίως  επιληφθώσι της συλλήψεως του δράστου.

Εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών»,  Πέμπτη 2/ 10/ 1908

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Free Joomla! templates by Engine Templates