Frontpage

Βαγγελιώ Γ. Μπαντούνα (1927 – 2022) Σπαρτουλιά

Έφυγε από κοντά μας σήμερα Σάββατο 15.01.2022 η Βαγγελιώ Μπαντούνα, χήρα του Γεωργίου (Κουρογιώργη 1924-2007), που γεννήθηκε πριν 95 χρόνια στο Αντρώνι.

Η κηδεία της θα γίνει την Δευτέρα 17.01, στις 15.00 στο Αντρώνι.

Στα παιδιά της Νίκο, Κώστα, Βασίλη, Παναγιώτη, Αλεξάνδρα, Μαρία στον αδελφό της Γιώργη και σε όλους τους συγγενείς της εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Ήταν κόρη του Κώστα Κότσαλη (1894 Γιόκα) και της Αλέξως, αδέλφια με τον Γιώργη και τον Μιχάλη.

Ο σύζυγός της ο μπάρμπα Γιώργης έφυγε το 2007, 83 ετών.

Καλό σου ταξίδι θειά Βαγγελιώ.

Ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο από την Γιάρμενα, για την ενημέρωση.

Ντίνα Π. Μπαντούνα (1931-2022) Ζαχαραίικα

Έφυγε από κοντά μας σήμερα Παρασκευή 14.01.2022 η Κωνσταντίνα Μπαντούνα, χήρα του Παναή (Τσαλιούρη), κόρη του Νικόλα Ζαχαρόπουλου που γεννήθηκε πριν 91 χρόνια στα Ζαχαραίικα της κοινότητας Αντρωνίου.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Σάββατο, στα Ζαχαραίικα.

Στα παιδιά της Βάσω, Θεώνη, Νίκο, Κώστα, Χρήστο, Γιάννη, Τάσο, Μαρία στις αδελφές της Φωτούλα, Θεοδώρα, Χαρίκλεια, Ελευθερία και σε όλους τους συγγενείς της εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Ήταν το τέταρτο παιδί από τα οκτώ της Θεώνης και του Νικόλα (Ζαχαριά) Ζαχαρόπουλου.

Τα αγόρια, ο Κώστας και ο Θοδωράκης μας άφησαν νωρίς και στις 10.01.2018 τις ίδιες μέρες έφυγε και η θειά Γεωργία.

Ο σύζυγός της ο Παναής έφυγε και αυτός πολύ νωρίς στις 13.11.1984, 54 ετών.

Τελευταία έχασε και δύο από τα αγόρια της, στις 11.04.2015 τον Θοδωρή και πρόσφατα στις 8.07.2021 τον Γιώργο.

Η θειά Ντίνα ήταν μια φιλόξενη, καλοσυνάτη και ταλαιπωρημένη γυναίκα. Την επισκεπτόμαστε όταν ζούσε ακόμη ο μπάρμπα Παναής και μας υποδεχόταν με καλοσύνη, να μας φιλέψει και να μας ταΐσει με ψητό στα κάρβουνα.

Καλό σου ταξίδι θειά Ντίνα.

Ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο για την ενημέρωση.

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα του χωριού μας

Γραφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Η ανάγκη να γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά, έρχεται από τους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς. Είναι η γιορτή που τιμούν με ενθουσιασμό όλα τα έθνη και οι φυλές του κόσμου τούτου αλλά δεν ξεκινούσε πάντα την πρώτη Γενάρη.

Ιστορία

Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Βαβυλώνα, γύρω στο 2000 π.Χ. όταν οι Βαβυλώνιοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά στην Μεσοποταμία κατά την πρώτη Νέα Σελήνη, η οποία ως γνωστόν ξεκίναγε στις 21 Μαρτίου κατά την εαρινή ισημερία.

Οι Βαβυλώνιοι που ήταν γνώστες των ουράνιων σωμάτων, είχαν δημιουργήσει ένα σεληνιακό ημερολόγιο όπου είχαν συνδυάσει τον ερχομό του νέου χρόνου με τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης.


Για τους Έλληνες σημαντική ήταν η πρώτη μέρα του κάθε μήνα που τιμάτο με διάφορες γιορτές, γνωστές και ως «νουμηνίες». Στην αρχαία Ελλάδα ο καινούργιος χρόνος ξεκινούσε στην αρχή της φθινοπωρινής ισημερίας και ήταν συνδεδεμένος με την κίνηση του ήλιου και όχι της σελήνης όπως στους Βαβυλώνιους.

Η 1η Ιανουαρίου ως η πρώτη μέρα του χρόνου καθιερώθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ., όταν ο ίδιος δημιούργησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την αλλαγή του χρόνου με τελετές όπου αντάλλαζαν δώρα και παράλληλα επιδίδονταν σε «ακολασίες». Όταν επικράτηση ο Χριστιανισμός η γιορτή αυτή θεωρήθηκε ειδωλολατρική και καταργήθηκε.

Στον ελλαδικό χώρο άρχισε να γιορτάζεται μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους οι οποίοι έφεραν μαζί τους και τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Ως τον Μεσαίωνα γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά στις 25 Μαρτίου, στην αρχή του εαρινού ηλιοστασίου, την ημέρα που γιορτάζεται σήμερα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. 

Όταν έγινε πάπας ο Γρηγόριος ΙΓ’, το 1582 επανήλθε η πρώτη Ιανουαρίου. Τότε δημιουργήθηκε το γρηγοριανό ημερολόγιο που καθιερώθηκε σε μας το 1923 και ισχύει ως σήμερα. 

Ο Άι Βασίλης

Η πρωτόγονη τηλεφωνία στο Αντρώνι και ευρύτερα.

Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

«Το ταμείον της τηλεφωνικής συγκοινωνίας επεράτωσεν ήδη την τηλεφωνική σύνδεσιν των κοινοτήτων Ανδρωνίου - Κακοταρίου, Κακοταρίου - Κερτίζης, Κερτίζης - Τσιπιάνων και ευρίσκεται ήδη εν τω τελειούσθαι η ορεινή γραμμή Λαμπείας».

Εφημερίδα Πατρίς Πύργου 20.10.1933

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Την αρχή της λειτουργίας του σημερινού τηλεφώνου ανακάλυψε ο Σκωτσέζος φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876

Το 1892 επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη ψηφίζεται ο νόμος που καθιερώνει την «Τηλεφωνική συγκοινωνία» με ιδιαίτερη έμφαση στο τηλεφωνικό απόρρητο που κάθε άλλο παρά απόρρητο ήταν στα χωριά μας αλλά και γενικότερα στην χώρα ως σήμερα.

Το 1931 ιδρύεται η ΑΕΤΕ (Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) με Γερμανικά κεφάλαια.  

Το πρώτο τηλέφωνο του χωριού μας ήρθε το 1933, λειτουργούσε χειροκίνητα και τοποθετήθηκε στο μαγαζί των Νικολετόπουλων.

Ο χρήστης για να καλέσει το κέντρο, έστρεφε μια μανιβέλα (μαγνητοηλεκτρική μηχανή) που βρισκόταν πάνω στο τηλέφωνό του και η τηλεφωνήτρια απαντούσε και ρωτούσε με ποιον αριθμό θέλει να μιλήσει.

Το 1946 το 75% των μετοχών της γερμανικής ΑΕΤΕ περνάει στο δημόσιο και το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ που λειτούργησε ως τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα όπου πουλήθηκε εκ νέου στους Γερμανούς, στην Deutsche Telekom.

Χριστούγεννα, «χρονιάρα μέρα...»

Γραφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το ελληνικό/ορθόδοξο εορτολόγιο, γιορτάζουν αρκετά ελληνικά ονόματα όπως: η Χριστίνα και ο Χρήστος, η Εμμανουέλα και ο Εμμανουήλ, η Χρυσαυγή, η Χρύσα.

Ιατορία

Ειναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι, οι μεγαλύτερες από τις γιορτές σε όλες τις χώρες και φυλές του κόσμου, γίνονταν στην εποχή του χειμερινού ηλιοστάσιου, στις 25 του Δεκέμβρη. Ήταν η γιορτή της γέννησης του Ήλιου.

Η ακριβής χρονολόγηση της ζωής του Ιησού είναι άγνωστη αφού οι υπάρχουσες μαρτυρίες που προέρχονται από την Καινή Διαθήκη χαρακτηρίζονται από χρονολογική ασάφεια και επίσης το αφετηριακό 1 μ.Χ. δεν εναρμονίζεται επακριβώς με τα ιστορικά δεδομένα εκείνων των χρόνων.

Το πιο γνωστό σημείο στην προσπάθεια προσέγγισης χρονολογικά της γέννησης του Ιησού, είναι ο θάνατος του Ηρώδη του Μεγάλου. Είναι αυτός που έδωσε την διαταγή να θανατωθούν τα νήπια στη Βηθλεέμ "από διετούς και κατωτέρω".

Επίσης το άστρο της Βηθλεέμ, αν τελικά αφορούσε κάποιο αστρονομικό φαινόμενο, οδηγεί και πάλι στο έτος 747 από κτίσεως Ρώμης ή 7 π.Χ., αφού κατά τον Κέπλερ και άλλους αστρονόμους υπήρξε πράγματι τότε, ένα παρόμοιο ουράνιο φαινόμενο που προκαλείται κατά τη συνάντηση των τριών πλανητών, του Κρόνου, του Δία και της Αφροδίτης.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Free Joomla! templates by Engine Templates