Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Frontpage

Η πρωτόγονη τηλεφωνία στο Αντρώνι και ευρύτερα.

Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

«Το ταμείον της τηλεφωνικής συγκοινωνίας επεράτωσεν ήδη την τηλεφωνική σύνδεσιν των κοινοτήτων Ανδρωνίου - Κακοταρίου, Κακοταρίου - Κερτίζης, Κερτίζης - Τσιπιάνων και ευρίσκεται ήδη εν τω τελειούσθαι η ορεινή γραμμή Λαμπείας».

Εφημερίδα Πατρίς Πύργου 20.10.1933

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Την αρχή της λειτουργίας του σημερινού τηλεφώνου ανακάλυψε ο Σκωτσέζος φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876

Το 1892 επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη ψηφίζεται ο νόμος που καθιερώνει την «Τηλεφωνική συγκοινωνία» με ιδιαίτερη έμφαση στο τηλεφωνικό απόρρητο που κάθε άλλο παρά απόρρητο ήταν στα χωριά μας αλλά και γενικότερα στην χώρα ως σήμερα.

Το 1931 ιδρύεται η ΑΕΤΕ (Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) με Γερμανικά κεφάλαια.  

Το πρώτο τηλέφωνο του χωριού μας ήρθε το 1933, λειτουργούσε χειροκίνητα και τοποθετήθηκε στο μαγαζί των Νικολετόπουλων.

Ο χρήστης για να καλέσει το κέντρο, έστρεφε μια μανιβέλα (μαγνητοηλεκτρική μηχανή) που βρισκόταν πάνω στο τηλέφωνό του και η τηλεφωνήτρια απαντούσε και ρωτούσε με ποιον αριθμό θέλει να μιλήσει.

Το 1946 το 75% των μετοχών της γερμανικής ΑΕΤΕ περνάει στο δημόσιο και το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ που λειτούργησε ως τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα όπου πουλήθηκε εκ νέου στους Γερμανούς, στην Deutsche Telekom.

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα του χωριού μας

Γραφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Η ανάγκη να γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά, έρχεται από τους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς. Είναι η γιορτή που τιμούν με ενθουσιασμό όλα τα έθνη και οι φυλές του κόσμου τούτου αλλά δεν ξεκινούσε πάντα την πρώτη Γενάρη.

Ιστορία

Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Βαβυλώνα, γύρω στο 2000 π.Χ. όταν οι Βαβυλώνιοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά στην Μεσοποταμία κατά την πρώτη Νέα Σελήνη, η οποία ως γνωστόν ξεκίναγε στις 21 Μαρτίου κατά την εαρινή ισημερία.

Οι Βαβυλώνιοι που ήταν γνώστες των ουράνιων σωμάτων, είχαν δημιουργήσει ένα σεληνιακό ημερολόγιο όπου είχαν συνδυάσει τον ερχομό του νέου χρόνου με τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης.


Για τους Έλληνες σημαντική ήταν η πρώτη μέρα του κάθε μήνα που τιμάτο με διάφορες γιορτές, γνωστές και ως «νουμηνίες». Στην αρχαία Ελλάδα ο καινούργιος χρόνος ξεκινούσε στην αρχή της φθινοπωρινής ισημερίας και ήταν συνδεδεμένος με την κίνηση του ήλιου και όχι της σελήνης όπως στους Βαβυλώνιους.

2022 Καλές γιορτές παρά τα ευτράπελα

Πέρασαν 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 (που γιορτάσαμε φέτος) και ο «ραγιαδισμός» στο χωριό μας καλά κρατεί.

Μας αξίζουν περισσότερα από όσο χρειαζόμαστε για να αντιληφθούμε ότι μοναδικός υπεύθυνος της ντροπής μας δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος μας ο εαυτός (και για να σας προλάβω) μέρος του οποίου και πολύ περισσότερο καθρέφτης του, είναι οι εκλεγμένοι «κοτσαμπάσιδες»!

Για τον δήμο Ολυμπίας δεν τίθεται θέμα, είναι ανύπαρκτος. Μόνο για φωτογραφίσεις είναι και θα τους προτείναμε να βγάλουν και μια αναμνηστική εδώ στο χάλασμα.

Ο εντεταλμένος του παραπάνω δήμου, εξέθεσε ένα ολόκληρο χωριό σε κίνδυνο με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους εάν καταρρεύσει η οικία.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αντρωνίου (παρόλες τις προσδοκίες μας), «σφυρίζει αδιάφορα» αν και όπως φαίνεται, «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Ευχόμαστε να μην συμβεί κάποιο ατύχημα σε παιδιά ή μεγάλους όταν θα πέσει αυτό το τοιχίο (γιατί θα πέσει) και τότε οι υπεύθυνοι θα ψάχνουν τρύπες στα λαγούμια τους.

Καλές γιορτές συμπατριώτες και το 2022 να είναι καλύτερο και χωρίς παρόμοια περιστατικά.

Πηγή:www.antroni.gr

ΔΗΜΟΣΥΕΥΤΙΚΕ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Χριστούγεννα, «χρονιάρα μέρα...»

Γραφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το ελληνικό/ορθόδοξο εορτολόγιο, γιορτάζουν αρκετά ελληνικά ονόματα όπως: η Χριστίνα και ο Χρήστος, η Εμμανουέλα και ο Εμμανουήλ, η Χρυσαυγή, η Χρύσα.

Ιατορία

Ειναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι, οι μεγαλύτερες από τις γιορτές σε όλες τις χώρες και φυλές του κόσμου, γίνονταν στην εποχή του χειμερινού ηλιοστάσιου, στις 25 του Δεκέμβρη. Ήταν η γιορτή της γέννησης του Ήλιου.

Η ακριβής χρονολόγηση της ζωής του Ιησού είναι άγνωστη αφού οι υπάρχουσες μαρτυρίες που προέρχονται από την Καινή Διαθήκη χαρακτηρίζονται από χρονολογική ασάφεια και επίσης το αφετηριακό 1 μ.Χ. δεν εναρμονίζεται επακριβώς με τα ιστορικά δεδομένα εκείνων των χρόνων.

Το πιο γνωστό σημείο στην προσπάθεια προσέγγισης χρονολογικά της γέννησης του Ιησού, είναι ο θάνατος του Ηρώδη του Μεγάλου. Είναι αυτός που έδωσε την διαταγή να θανατωθούν τα νήπια στη Βηθλεέμ "από διετούς και κατωτέρω".

Επίσης το άστρο της Βηθλεέμ, αν τελικά αφορούσε κάποιο αστρονομικό φαινόμενο, οδηγεί και πάλι στο έτος 747 από κτίσεως Ρώμης ή 7 π.Χ., αφού κατά τον Κέπλερ και άλλους αστρονόμους υπήρξε πράγματι τότε, ένα παρόμοιο ουράνιο φαινόμενο που προκαλείται κατά τη συνάντηση των τριών πλανητών, του Κρόνου, του Δία και της Αφροδίτης.

Αυθαίρετες παρεμβάσεις σε υπό κατάρρευση κτήριο στην Τ.Κ. Αντρωνίου


https://lh3.googleusercontent.com/-_ikW_-xt5kE/YNmntGswj7I/AAAAAAAAGxs/PrP17O0IQ1gemF9DVbdPYhRinRw-CwYuwCLcBGAsYHQ/image.png","style":""}">

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                   Αθήνα 20.12.2021

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ               Αρ. Πρωτ.: 132

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ O «ΩΛΟΝΟΣ»

Πολεμιστών 6Α 16452

Αργυρούπολη Αθήνα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΣ:

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Free Joomla! templates by Engine Templates