Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Σύστασις Συλλόγου εις Δίβρην το 1914

Γράφει ο Κώστας Παπαντώνόπουλος

ΠΥΡΓΟΣ 7 Ιουνίου.

Εις την Δίβρην την ωραίαν κωμόπολιν της Ηλείας συνεστήθη Σύλλογος της Αδελφότητας του οποίου σκοπός είνε η αληλεγγύη και περίθαλψις των απόρων μελών.

Του Συλλόγου τούτου εγένοντο και αι αρχαιρεσίαι καθ’ ας εξελέγησαν Πρόεδρος ο κ. Β. Θ. Ηλιόπουλος, αντιπρόεδρος ο κ. Γ. Αθανασιάδης, ταμίας, ο κ. Γ. Μπόνης, γραμματεύς ο κ. Γ. Σαραντόπουλος και εισπράκτωρ ο κ. Μ. Φωτεινός. Σύμβουλοι δε οι κ. κ. Γ. Ανδρικόπουλος, Χ. Τσίχλης, Ζ. Ανδρουτσόπουλος, Γ. Κουτσογιάννης, Γ. Φωτεινός και Δ. Γιούλης.

Η εύανδρος Δίβρη έχει πολλά τέκνα,  

Νεολόγος Πατρών 9.06.1914

Το έτος 1914 (πριν 109 χρόνια), είχε συσταθεί στη Δίβρη "ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ" για την βοήθεια απόρων συμπολιτών !....

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ " της 9 Ιουνίου του 1914 , με ανταπρόκριση από τον Πύργο (βλέπε κατωτέρω 1η φωτ. σχετικό δημοσίευμα) οι τότε Διβριωτες συνέστησαν Σύλλογο για να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες συγχωριανούς τους.
Μάλιστα όπως βλέπουμε στα ονόματα των μελών του ΔΣ της Αδελφότητας πρωτοστάτες ήσαν κυρίως εκπαιδευτικοί του Σχολαρχείου και του Ελληνικου Δημοτικού Σχολείου.
Πρόεδρος ο Β.Θ. Ηλιόπουλος από την σπουδαία οικογένεια του διάσημου του Ασημάκη Ηλιοπούλου. Αντιπρόεδρος ο Γ. Αθανασιαδης μετέπειτα βουλευτής.
Στα μέλη:
- ο Σχολάρχης Γ. Μπόνης
-ο Δάσκαλος Γ. Σαρατσόπουλος (βλ. 2η φωτογραφία)
- ο Δάσκαλος Μιχ. Φωτεινός (βλ. 3η φωτ. δεξιά)
- ο Σχολάρχης Χ. Τσίχλης (βλ. 4η φωτογραφία)
- ο Δάσκαλος Γ. Ανδρικόπουλος
- ο Δικολάβος Ζώης Ανδρουτσόπουλος και οι υπόλοιποι αναγραφόμενοι....
(σ. Βλ. και λεζάντες στις φωτογραφίες)
Να σημειώσουμε μετά 10 χρόνια το 1924 δημιουργήθηκε ο "Προοδευτικός Σύνδεσμος Δίβρης" με πρόεδρο τον μεγάλο πολιτικό και λογοτέχνη Βάσο Στεφανόπουλο και στη συνέχεια άλλοι μέχρι την εποχή μας.

Εκτύπωση   Email

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates