Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Πρόταση για δημιουργία θεάτρου στην Ορεινή Ηλεία

Πέμτη , 5 Ιουλίου 2012

Συλλόγοs Προστασίας Της  Φύσης

και της Πολιτιστικής Κληρονομίας

Ερυμάνθου – Φολόης  ΄΄ ΩΛΟΝΟΣ΄΄

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Φολόης-Ερυμάνθου, ο "Ωλονός", προτείνει να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο παλαιό λατομείο αδρανών υλικών (νταμάρι) που βρίσκεται στη θέση Λακανάστα, περιφέρεια της κοινότητας Αντρωνίου της Δ.Ε. Λασιώνος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η εικόνα του χώρου, μετά την αποχώρηση του εργοταξίου εξόρυξης αδρανών υλικών, παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια σε πλήρη εγκατάλειψη. Ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων αλλά και διαφόρων υλικών κατεδάφισης (μπάζα), που δημιουργεί έτσι μια τεράστια εστία μόλυνσης. Η τεχνητή αλλοίωση και η περιβαλλοντολογική καταστροφή του χώρου, δεν αρμόζει σε αυτό το τοπίο απείρου κάλους αλλά και στους κατοίκους της Βόρειας Ορεινής Ηλείας, τους περαστικούς και επισκέπτες, λόγω ότι βρίσκεται επί της Εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης (111).

 

Η πρόταση του συλλόγου αποβλέπει ώστε να εκπονηθεί μια συγκεκριμένη μελέτη, με σκοπό την ανέγερση λιθόκτιστου υπαίθριου Θεάτρου, κατασκευασμένο από ντόπια πέτρα, προερχόμενη από το ίδιο λατομείο ή σε συνδυασμό από σύγχρονα υλικά (σίδηρο, αλουμίνιο, ξύλο, τσιμέντο) όπως άλλα ανάλογα θέατρα στην ελληνική επικράτεια. Η πανοραμική θέση του χώρου με θέα τον Αρχαίο Λασιώνα και το θεσπέσιο δρυοδάσος της Φολόης και λόγω ότι ανήκει στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ιστορικά, πολιτιστικά και αισθησιακά, δύναται να αποτελέσει τον μοναδικό χώρο εκδηλώσεων των ορεινών περιοχών αλλά και πόλο έλξης για ολόκληρη την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αρκαδία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο:\

  1. Τουτούνης Ηλίας                        Πρόεδρος
  2. Παπαντωνόπουλος Κώστας   Αντιπρόεδρος
  3. Χρονόπουλος Ανδρέας           Αντιπρόεδρος
  4. Σιάκκουλης Νικόλαος              Γραμματέας
  5. Αθανασοπουλος Ανδρέας    Ταμίας
  6. Μαρκόπουλος Γεώργιος       Υπεύθυνος Τύπου
  7. Ροϊδουλα Αντωνοπούλου     Μέλος

Eκόνες από το  νταμάρι στην Ε.Ο. 111

 

Εικόνες από το Θέατρο Πέτρας και το Θέατρο Βράχων

 

 

Σχόλια (1)Add Comment
0
...
γραμμένο απο ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ , Ιούλιος 13, 2012 
Άνδρες Δίβριοι μακροσκελείς και φυροπώγωνοι, τας ψωραλαίας αίγας καταβροχθίσατε και εμέ τον βουλευτήν σας υπερψηφίσατε. 

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει, οι δαιμόνιοι έξαρχοι των βορειορεινών Ηλείων, καλπάζοντας ολονυκτίς στας διχασμένας, επικίνδυνας και τρομεράς σκέψεις των, διεξήγαγον κατ’ αυτούς άριστα και επισφαλή συμπεράσματα, καταδικάζοντας και στέλλοντας εις τα Τάρταρα του Άδου την λιτήν πρότασιν νεοσύστατου ορεινού συλλόγου, “περί δημιουργίας τινός απλού υπαιθρίου θεάτρου εις την βόρειαν ορεινήν Ηλείαν”. 
Η αιωνία λανθάνουσα πορεία, η κραδαίνουσα αντίδρασις και αι δημαγωγικαί και ανθετοπικιστικές θέσεις των, οδηγούν τον ωραιότατον λατρευτόν και ιστορικόν τόπον μας, εις τον συνεχιζόμενον χρονιαίον μαρασμόν, την αυτοκαταστροφήν και την αποχήν μας, από τον πολιτισμόν και την αρμόζουσα ανάπτυξιν του. 
Ηλείος βουλευτής πολλών ετών, σε διευθυντή του πολιτικού γραφείου δίδασκε την στερεότυπην πολιτικήν συμπεριφοράν λέγοντας: «Ότι κι αν ειπωθεί από το αντίπαλον μας κόμμα, να είσαι βέβαιος και να διαμηνύεις στους ψηφοφόρους μας, ότι είναι μέγα λάθος και θα μας βρίσκει απέναντι, έστω και αν η πρότασις των αντιπάλων, προσωπικά δεν μας βλάπτει, αλλά μας ωφελεί». 
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας, τοιαύτην την ρήσιν του σοφού Έλληνος, πεισματώδεις και κακολογούντες άνδρες Δίβριοι, Νεμουτιάνοι και λοιποί, η ιδιαιτέρα πατρίς μας θα σας οφείλει τας πρέπουσας τιμάς και θα σας ευγομονεί εις άπαντας τους αιώνας. 

 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates