Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Frontpage

ΠΑΡΑ ΤΟ "ΜΠΟΪ ΤΟΥ", ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Να τον χαίρεστε κύριε δήμαρχε και σε ανώτερα αλλά μαζί θα τα πούμε δια ζώσης στα χωριά μας τις ημέρες των εκλογών.

Κανονικά εγώ θα έπρεπε να χαρώ χαρά μεγάλη για την προαγωγή αλλά τα γεγονότα με ξεπερνούν.
Μας πρόκανε τα "ευχάριστα" μαντάτα ένας φίλος, μας έστειλε το μήνυμα του νέου αντιδημάρχου:
Lysandros Panagopoylos 
Αποτελεί τιμή η ανάληψη καθηκόντων Αντιδημάρχου στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Αποτελεί τιμή και παράλληλα αίσθημα βαριάς ευθύνης, η αρμοδιότητα του ευαίσθητου τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Ένα από τα γνωρίσματα του σύγχρονου πολιτισμού και της κουλτούρας μας είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων μας. 
Δεν μιλάνε "για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου". Που την βρήκε την κουλτούρα; στα λύματα που έστελνε στο Φαράγγι ή στους κάδους που έχουν δίωξει από το χωριό; Που ήταν η κουλτούρα όταν "μάσαγαν" τα τρόφιμα των άπορων (ΚΕΑ) συγχωριανών από την διανομή ΤΕΒΑ, σύμφωνα με καταγγελία, Αριθ. Πρωτ. 1504 /16.12.2021 αλλά και μαρτυρίες των δικαιούχων.
Τα σκουπίδια είναι χρυσός κυρ δήμαρχε και εκεί θα υπάρξουν και κονόμες αλλά εδώ θα είμαστε...!
Διαβάστε παρακάτω τι δήλωνε ο νεοδιοριστής αντιδήμαρχος όταν ο Σύλλογος "Ωλονός" κατείγγειλε τον πατέρα του που παρανομούσε στο Αντρώνι  (έφτιαχνε τον βόθρο του σε δασικό χώρο). Ήλθε η καταγγελία στον σύλλογο η οποία  προοθήθηκε αμέσως στις αρχές και προς τιμήν τους, αντέδρασαν άμεσα και συνέλαβαν τον παραβάτη πατέρα του αλλά τι περιμάνατε να μας πεί ο αντιδήμαρχος;  "Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει" όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. 
Δείτε τι γράφει για τον σύλλογο "Ωλονό και τους ανρώπους του ¨που έχουν βάλει το κεφάλι τους "στον τορβά":
Lysandros Panagopoylos 
8 Ιουλίου 2014  ·  
Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Αντρώνι, που δε θα επεκταθώ εδώ,(αν και όλοι πάνω κάτω ξέρουμε) χρησιμοποιώ αυτό το βήμα για να δηλώσω οτι:  
Υπήρξα μέλος του συλλόγου προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς "Ωλωνός" πράγμα για το οποίο μετανιώνω και ντρέπομαι. Το όνομά μου εφ εξής δε θα έχει καμία σχέση με τον ανωτέρω σύλλογο και τα άτομα που τον απαρτίζουν.  
Τα μέλη του λοιπόν θα έπρεπε να ξέρουν οτι ο άνθρωπος ξέχωρα από την παρουσία του μέσα στη φύση και στο περιβάλλον πρέπει να καταρτίσει τη ζωή του μέσα στην κοινότητα και την πόλη. Αυτό προϋποθέτει πολιτική συνείδηση.  
Χρειάζεται λοιπόν να επικοινωνούν οι πολίτες μεταξύ τους και οποιοδήποτε πρόβλημα να βρίσκει τη λύση του με ΔΙΑΛΟΓΟ. Διαφωνίες θα υπάρχουν παντού και πάντα. Η λύση τους όμως σε μια υγιή κοινωνία απαιτεί συνεννόηση και όχι ρουφιανιά. 
Δεν θα εξετάσω εδώ τη νομιμότητα ή μη του περιστατικού και ποιός είχε δίκιο ή όχι. Ξέρω όμως ότι η αξία έστω και μία ώρας στέρησης της ελευθερίας ενός ατόμου είναι ανεκτίμητη. Πόσο μάλλον να προέρχεται με τον φτηνό αυτό τρόπο. 
Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι του "Ωλωνού" επιλέγουν την εύκολη λύση της ρουφιανιάς κι όχι του διαλόγου, της ντομπροσύνης και της συνεννόησης πράγμα στο οποίο διαφωνώ κάθετα. Όπως όμως λέει ο λαός μας "τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν τον ρουφιάνο ΟΥΔΕΙΣ..." 
Όπως φαίνεται στην παραπάνω ανάρτηση του νεοδιορισθέντος αντιδημάρχου, μας αποκαλεί "ρουφιάνους" όταν ο ίδιος πριν λίγους μήνες από αυτό το περιστατικό, είχε καταγγείλει (στο σύλλογο) μία ανάπηρη και μεγάλης ηλικίας κυρία την οποία όντως συνέλαβε το δασαρχείο με 2-3 κυβικά ξύλα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δασοφύλακες όταν μας ρώτησαν τι να πράξουν, η απάντηση ήταν να μην την πειράξουν αλλά αν μπορούν να την βοηθήσουν να μεταφέρει και τα ξύλα στο σπίτι της. Το παραπάνω περιστατικό θα είναι καταγεγραμμένο και στο δασαρχείο.
Δεν θα σχολιάσουμε την κίνησή του να παραιτηθεί από τον Σύλλογο όταν ο σύλλογος δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του ούτε τις άλλες σαχλαμάρες περί πολιτικής συνείδησης κλπ.
Την άνοιξη του 2021 όταν ήταν εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Ενότητα Λασιώνος, ανέλαβε να καθαρίσει τους δρόμους από τα σκουπίδια. Προσέλαβε εργάτες και τους καθοδήγησε να πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα. 
Διαβάστε παρακάτω την τότε καταγγελία του Συλλόγου "Ωλονός":
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ          Αθήνα 18.04.2021
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ            Αρ. Πρωτ.: 123 
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ O «ΩΛΟΝΟΣ» 
Πολεμιστών 6Α 16452    
 Αργυρούπολη Αθήνα                                               
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
Προς: 
1. Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Παπαηλίου    
 2. Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Αρβανίτη Βασίλειο                                        
Θέμα: "Καταγγελία για παράνομη απόρριψη απορριμμάτων στο Αντρώνι από εργάτες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας"
Έπειτα από επώνυμες καταγγελίες κατοίκων οι οποίες  περιήλθαν στο Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης «Ωλονός», και αφορούσαν  εργάτες καθαριότητας που προσέλαβε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για το έργο του  καθαρισμού  των δρόμων, διαπιστώθηκε ότι οι εργάτες αυτοί  απόθεσαν τα σκουπίδια σε παρακείμενο ρέμα με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στο Φαράγγι Αντρωνίου.
Μέλη του Συλλόγου που μετέβησαν στο σημείο διαπίστωσαν την εν λόγω παρανομία. Παράλληλα, ενημέρωσαν το Δ.Σ. του Συλλόγου, ότι στο Αντρώνι έχουν μεταφερθεί οι κάδοι έξω και μακριά από το χωριό (εκτός από δύο ή τρία σημεία) με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος σκουπιδιών να καταλήγει στα ρέματα.
Παρακαλούμε όπως διερευνήσετε την ανωτέρω καταγγελία και πράξετε τα δέοντα.
Ο Πρόεδρος                                                    Τα μέλη
Χρονόπουλος Ανδρέας               Αντιπρόεδρος Α΄: Τουτούνης Ηλίας  
Ιλισού 55 Τ.Κ. 18345 Μοσχάτο   Αντιπρόεδρος Β': Μαρκόπουλος Ι.
6942991465                              Γραμματέας: Παπαντωνόπουλος Κ.                                                                                                                                                        Ταμίας: Μαρτζάκλης Θοδωρής 
                                                 Υπεύθ. Τύπου: Αθανασόπουλος Α. 
                                                 Δημοσίων Σχέσεων: Μπιλάλης Κ. 
                                                 Μέλος: Καραμέρος Τάσος
Καμία απάντηση βέβαια από το Δήμο. Μας είχε πει τηλεφωνικά ο τότε αντηδήμαρχος καθαριότητας, ότι θα επιληφθεί του θέματος αλλά "ούτε φωνή ούτε ακρόαση". Εκ των υστέρων μάθαμε ότι κάποια απο τα σκουπίδια που δεν είχαν παρασυρθεί στα ρέματα, τα έκαψαν.
Η εξήγηση από μας είναι γνωστή. Μαύρα τα χρήματα, μαύροι και εργάτες (Αλβανοί), "πιάσε το αυγό και κούρευτο" κυρ δήμαρχε. Έχετε "κουλτούρα" όπως λέει και ο αντιδήμαρχός σας.
Όταν οι εργάτες έφτασαν στον χώρο της ιδιοκτησίας μου, ο εντεταλμένος (για να με εκδικηθεί), έδωσε εντολή να τα ρίχνουν όλα μέσα. 
Δείτε παρακάτω το δεύτερο έγγραφό μου. Το πρώτο ήταν το ίδιο με ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ : 3726 / 31-05-2021: 
Προς τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Κοινοποίηση:
1. Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας
2. Πρόεδρο της κοινότητας Αντρωνίου
Θέμα: Ενημέρωση - καταγγελία πολίτη για κινδύνους εν όψει των επερχόμενων πυρκαγιών για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Κύριοι,
είμαι δημότης του δήμου Αρχαία Ολυμπίας και όπως σας ενημέρωσα και πέρυσι την ίδια περίοδο, με το υπ’ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. : 3726 / 31-05-2021 έγγραφό μου, ότι στην κοινότητα Αντρωνίου στην θέση Μαλότενα ή Κολώνα στην δεξιά πλευρά της παλαιάς διόδου Αντρώνι – Κούμανι – Αρχαία Ολυμπία, έχω στην κατοχή μου περιφραγμένο αγροτεμάχιο που συνορεύει με το επίσης μικρό δασύλλιο που αποτελείται κυρίως από προστατευόμενα δέντρα δρυς, πουρνάρια και αριές.
Σας επαναλαμβάνω ότι στον περσινό καθαρισμό των δρόμων του χωριού (που έγινε στις αρχές της άνοιξης), ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, είχε δώσει εντολή στους αλλοδαπούς εργάτες να ρίχνουν τα σκουπίδια εντός της ιδιοκτησία μου.
Παρακαλώ να με ενημερώσετε γιατί δεν αποκαταστήσατε ως τώρα τον καθαρισμό του χώρου μου και τους λόγους που ο εντεταλμένος προέβη στην παραπάνω πράξη. Επίσης να μου γνωστοποιήσετε τα ονόματα και την διεύθυνση των αλλοδαπών εργατών που έλαβαν την εντολή για την παραπάνω εγκληματική πράξη.
Με εκτίμηση
Κώστας Παπαντωνόπουλος
Σιγά... μην καταδεχτεί να απαντήσει σε δημότη ο κυρ Δήμαρχος!
Τα έργα του νεοφώτιστου αντιδημάρχου δεν σταματούν..., θαυμάστε και τα προηγούμενα εδώ, θα έχουμε βέβαια και συνέχεια ως τις εκλογές.
Υγ.
Το "ριφιφί" από το ομώνυμο έργο που σκηνοθέτησε ο Ζυλ Ντασέν, το ξέρετε;
Η λέξη μπόϊ στον τίτλο δεν αναφέρεται στο ύψος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ…!

Γράφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Γάλα είναι το άσπρο ή ελαφρά κίτρινο το παχύρρευστο υγρό, που εκκρίνεται από τους μαστούς της γυναίκας και γενικά των θηλαστικών μετά τον τοκετό. Είναι θρεπτικό και αναντικατάστατο και προορίζεται για τη διατροφή των νεογνών τους. Η δια του θηλασμού απ’ ευθείας μεταφορά του γάλακτος από τους μαστούς στο πεπτικό σύστημα των νεογνών αποτελεί το μικρότερο κύκλωμα παραγωγής - κατανάλωσης που σημειώνεται στην φύση. Αποτελείται από νερό, λίπος, υδατάνθρακες, ένζυμα, βιταμίνες, άλατα κ.ά. συστατικά.

Λεξιλόγιο:

Ανάρμεγο, αυτό το ζώο που ενώ έπρεπε να έχει αρμεχτεί έχει παραμείνει με το γάλα του, περισσότερο από τον χρόνο αναμονής αρμέγματος.

Απάρμεγμα, το τέλος του αρμέγματος.

Αποκομμένα ή αποκοψιάρικα ή αππογαλακτισμένα, τα αρνοκάτσικα που έχουν σταματήσει τα τρώγουν γάλα από την μάνα τους.

Αρμέγω ή αρμέω, λέγεται η διαδικασία της λήψης του γάλακτος από το ζώο με τα χέρια ή μέσω αρμεκτικών μηχανημάτων.

ΚΑΨΑΛΗΣ ή ΚΑΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΨΑΛΙΣΜΑ ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ!

Γράφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Ένα από τα παλιά επαγγέλματα που μας είναι τελείως άγνωστα και έχουν χαθεί ήταν και αυτό του καψάλη ή καψή.

Στην Ελλάδα και ιδίως στην Πελοπόννησο, εντοπίζουμε πολλές οικογένειες με αυτό το επίθετο. Το Καψής προέρχεται από το αγροτικό επάγγελμα του καψή. Ο καψής ή καψάλης ήταν ο ειδικός άνθρωπος να βάζει φωτιές σε καλαμιές και να κάνει αντιπύρια (αντιπυρικές ζώνες με την βοήθεια της φωτιάς), κατά τις μη ελεγχόμενες πυρκαγιές. Στην τουρκική γλώσσα kapsal ή kapsali σημαίνει ο κοινοτικός, ο δημόσιος.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΑΠΟ Γ. ΣΙΣΙΝΗ

Εχθρός των Μπαλασκαίων ήταν ο Γεώργιος Σισίνης, όστις επεδίωκεν ευκαιρίαν προς εξόντωσίν των. Η έχθρα αυτή προήλθεν εκ του ότι, ενώ οι Μπαλασκαίοι κατ’ αρχάς συνειργάζοντο με τον Γ. Σισίνην, συνδεθέντες κατόπιν με τους Κολοκοτρώνην, Αυγερινόν και Παπασταθόπουλον, ηρνήθησαν να ενισχύσουν το υπ’ αυτόν στράτευμα.

Υπό το πρόσχημα της συμφιλιώσεως, ο Σισίνης εκάλεσε τους αδελφούς Ανδρόνικον, Χριστόδουλον και Νικόλαον Μπαλάσκαν εις Γαστούνην, έχων υπ’ όψιν να τους εξοντώσει εκδικούμενος την άρνησίν των να τον ενισχύσουν.
Οι αδελφοί Μπαλάσκα ανύποπτοι, εδέχθησαν την πρόσκλησιν και μετέβησαν εις Γαστούνην προς συνάντησιν του Γ. Σισίνη, όστις τους υπεδέχθη φιλικώτατα δια να μη τυχόν εννοήσουν τι το ύποπτον, έως ότου επιτύχη του σκοπού του. Τότε ως από μηχανής θεός έφθασεν ο επ’ αδελφή γαμβρός των Μπαλασκαίων καπετάν Στέργιος εκ Γουμέρου. Ούτος, έχων προϋπηρετήσει υπό τον Σισίνην, εγνώριζε την προς τους Μπαλασκαίους έχθραν του και τας διαθέσεις αυτού και, ως εκ τούτου φοβηθείς περί της τύχης αυτών, με πολλά παλικάρια, μετέβη εις την Γαστούνην, ακριβώς καθ’ ήν ώραν  ο Σισίνης εγευμάτιζε μετά των τριών αδελφών Μπαλάσκα εις την οικίαν του. ο καπετάν Στέργιος εισελθών και παρουσιασθείς, είπε προς τον Σισίνην: 
-«Στρατηγέ, δεν θα χαλασθούν οι Μπαλασκαίοι». Ο Σισίνης διαμαρτυρόμενος επέμενεν ότι εκάλεσαν αυτούς δια να συμφιλιωθούν και ηρνείτο τελείως τον σκοπόν του, περί εξοντώσεώς των, προσπαθών δια πολλών περιποιήσεων να διαλύση πάσαν υποψίαν, διότι δεν ήθελε να κοινοποιηθή, εις την Γαστούνην η πρόθεσίς του περί εξοντώσεως των Μπαλασκαίων. Μετά την αποκατάστασιν όμως, ο Σισίνης καταλαβών υψηλάς θέσεις, εξεδικήθη τους Μπαλασκαίους, στερήσας αυτούς πάσης παραχωρήσεως υπό της Πολιτείας δια τας υπηρεσίας των.
(«Η Ηλεία επί Τουρκοκρατίας», Γεωργίου Αρ. Χρυσανθακοπούλου, σελίδα 114, εν Αθήναις 1950).

ΚΟΥΡΕΛΟΥ…ΤΟ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ…!

Συλλογή –καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

«Πενία τέχνας κατεργάζεται», ανέφερε ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Θεόκριτος που έζησε τον 3ον αιώνα π.Χ., δηλαδή η φτώχεια υποχρεώνει τον άνθρωπο να επινοεί τρόπους για την αντιμετώπισή της.

ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΜΑ

Όλα τα ρούχα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι όποια φθορά κι αν είχαν τα μπάλωναν και τα χρησιμοποιούσαν μέχρι να φθαρούν τελείως. Όταν ένα ρούχο δεν άντεχε άλλα μπαλώματα και έπρεπε να αποσυρθεί, ποτέ δεν το πετούσαν στα σκουπίδια όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates