Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Πανίδα-χλωρίδα

"Ωλονός": Απελευθέρωση γόνου σαλιγκαριών

Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
«ΩΛΟΝΟΣ»
 
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής μας  κληρονομιάς Ερυμάνθου-Φολόης, ο «ΩΛΟΝΟΣ», στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, θέλοντας να εμπλουτίσει την άγρια πανίδα του τόπου μας προτίθεται εντός των ημερών ν’ απελευθερώσει γεννήτορες και γόνο σαλιγκαριών, (MACULARIA NICIENSIS) και μελανόστομα (HELIX MELANOSTOMA), δύο από τα είδη που ευδοκιμούν στον τόπο μας. Η απελευθέρωση θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία των δήμων Πηνείας, Ωλένης, Λασιώνος, Λαμπείας και Φολόης.

Ημέρα προστασίας των ζώων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΦΟΛΟΗΣ
«Ο ΩΛΟΝΟΣ»
Παγκόσμια Ημέρα των ζώων σήμερα και ας μην ξεχνάμε ότι και αυτά έχουν ψυχή και σώμα, καταλαβαίνουν, αγαπάνε, πονάνε, κρυώνουν και υποφέρουν σαν τους ανθρώπους.
Ο σύλλογος προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς Ερυμάνθου–Φολόης ο «Ωλονός» στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας προστασίας των ζώων καταγγέλει τις βιαιότητες και τα βασανιστήρια που έχουν δεχθεί διάφορα ζώα από ανεγκέφαλους συνανθρώπους μας.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Ηλία Τουτούνη.

ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΑΓΡΙΟΛΥΚΟΣ (ΚΕΡΤΙΖΑ),  θεωρείται αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης και της αϋπνίας. Ουσιαστικά έχει έντονα ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες.

ΑΓΡΙΟΣ ΚΡΙΝΟΣ, αυξάνει την αποβολή των ούρων και την έκκριση τη χολής και έχει ήπια υπακτική δράση.

ΑΛΚΕΑ, (ΑΝΑΖΗΡΙ ΠΗΝΕΙΑΣ), πολύ όμορφο αγριολούλουδο, διαδεδομένο κυρίως στη νότια Ευρώπη. Λέγεται και δεντρομολόχα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν την ρίζα της για το βάψιμο των χειλιών  τους.

Τι είναι δάσος;

Κομμένο και φραγμένο δάσος 
 
…Τι είναι δάσος; Θα μας πείτε τι είναι δάσος!… Αφού έχουμε νόμους που δεν εφαρμόζουμε να τους καταργήσουμε… Απαγορεύουμε τα αυθαίρετα και κάθε 5-10 χρόνια κάνουμε εκστρατεία για την νομιμοποίηση τους αντί πινακίου φακής… Όπου άλλοτε νομοθετούμε περί προστασίας των δασών… κάτι μαγειρεύεται, μυρίζει καμένο… Όπου κάηκε το δάσος δεν βόσκει κανένας, ούτε για κουτόχορτο… Το κράτος είναι συνένοχος και συνεταίρος αυθαιρεσίες και λεηλασίας… Γιατί δεν έχουμε δασολόγιο; Γιατί δεν έχουμε κτηματολόγιο; Έχουμε ακούσει από τους πρωθυπουργούς πολλές μπαρούφες, έχουμε ακούσει να λένε ότι όπου ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος. Είναι πρωθυπουργοί αυτοί ή κλόουν;  Τι πάει να πει πολιτιστικό κόστος και τι πάει να πει νομιμοποιούμε τα αυθαίρετα!...  Θα μας πείτε τελικά τι είναι δάσος!

Η πανίδα του δρυοδάσους της Κάπελης

Η σπάνια και εξαιρετική ποικιλομορφία του ανάγλυφου τη χώρα μας, ο πλούτος της χλωρίδας και η ιδιόμορφη γεωγραφική της θέση της, εντός της Μεσογείου θάλασσας, είναι οι ιδανικοί παράγοντες, που με τον δικό τους τρόπο εναρμονίζονται, διαμορφώνουν και συμβάλλουν στο οικοσύστημα και στην πλούσια βιοποικιλότητα της πανίδας μας.

foloi 0042

Η άγρια πανίδα μας, απαντάται κυρίως στα δάση και στους υδάτινους χώρους. Δάσος είναι το σύνολο δένδρων, και γενικά όλη η χλωρίδα και η πανίδα που συνυπάρχουν με το έδαφος μιας περιοχής. Όλες οι εκτάσεις, που καλύπτονται συνήθως από αυτοφυή φυσική βλάστηση, ονομάζονται δάση, ανεξάρτητα αν συνυπάρχουν δέντρα και θάμνοι. Το δάσος συνήθως είναι ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα, όπου με τις πολλαπλές λειτουργίες του, παίζει πρωτεύοντα ρόλο, σχεδόν σε ολόκληρη οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος. Κατ’ αρχήν οι κλώνοι και το φύλλωμα του, εκμηδενίζουν την ταχύτητα της βροχής και δεν της επιτρέπουν να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει. Επίσης τα πεσμένα φύλλα που βρίσκονται στο έδαφος και οι ρίζες του, συγκρατούν τα όμβρια ύδατα και τοιουτοτρόπως δεν διαβρώνεται ο τόπος και ταυτόχρονα αποφεύγονται οι εκριζώσεις των φυτών, οι έντονες κατολισθήσεις και μετακινήσεις του εδάφους. Το δάσος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ζωής, γιατί εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για τη αναπαραγωγή, διατροφή, διατήρηση και προστασία πολλών ζωικών και φυτικών οργανισμών. Τις τελευταίες δεκαετίες, όπως μας είναι γνωστόν, η παγκόσμια δασική κάλυψη έχει μειωθεί δραματικά, καθ’ όσον αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες[1].

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates