Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Frontpage

Νίκος Θεοδωρόπουλος (1934-2024) Πανόπουλο

Έφυγε από κοντά μας την Δευτέρα 20.05.2024 ο Νικόλαος Θεοδωρόπουλος (Σούτας) που γεννήθηκε πριν 90 χρόνια στην Βουλιαγμένη (Μπουρντάνου).

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 12:00 στο Ναό της Ανάληψης του Σωτήρος στο Πανόπουλο.

Στην σύζυγό του Ευροσύνη στα παιδιά του Δημοσθένη, Θανάση, Κώστα, Ασημίνα, Πόπη και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Ο αείμνηστος Νίκος παντρεύτηκε  το 1963 την Ευροσύνη, κόρη του Δημοσθένη Κανελλόπουλου από το Αντρώνι που διατηρούσε αρχοντικό στο Κατσαρού Αντρωνίου. Από το Κατσαρού παντρεύτηκε την Ασήμο Μπακάλη (του Κιάμου) και μετοίκησε στα Ντουκέικα, συνοικισμό δίπλα στα Κατσαντωνέικα στο Πανόπουλο. Ο Νίκος όμως έφτιαξε σπίτι στην αγορά στο Πανόπουλο που με την σύζυγό του απέκτησαν 7 παιδιά. Τον Δημοσθένη, τον Θανάση, τον Κώστα, την Ασημίνα, την Πόπη, τον Θοδωρή που έφυγε στις 26.02.2016, 44 ετών και την Θεοδώρα που έφυγε στις 6.11.2020, 50 ετών. 
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση τον φίλο Γίωργο Μαρκόπουλο από την Γιάρμενα!

 

Αθανασία Μ. Κότσαλη (1936-2024)

Έφυγε από κοντά μας χθες Κυριακή 19.05.2024 η Αθανασία (του Κατσαφού), σύζυγος του +Μιχαλη Κότσαλη (Γιόκα) που γεννήθηκε πριν 88 χρόνια στο Αντρώνι. 

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις 16:00 στη γενέτειρά της.

Στα παιδιά της Κωνσταντίνο, Αλέξιο, Διονύση, Γιώργο, στα αδέλφια της Γιαννούλα, Δήμητρα, Αθηνά, Βασίλη, Νίκο και σε όλλους τους συγγενείς της εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια!

Η Αθανασία ήταν κόρη του Κώστα Παπαντώνη (Κατσαφού) 1904- 1987, 83 ετών και της Γεωργίας (Μπουζάνας)1912-1967, 55 ετών,  που το σπίτι τους ήταν στην γειτονιά  μας, πίσω από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Έκαναν 8 παιδιά, τον Δινύση που έφυγε πολύ νωρίς  την +Νικολίτσα 1940-2015 παντρεμένη στο Κούμανι, την Δήμητρα που ζει στην Πάτρα παντρεμένη με τον Γιώργο Λιάπη, την Αθηνά  στην Αυστραλία, την Γιαννούλα παντρεμένη στη Μαγούλα, τον Βασίλη που έμεινε στο χωριό και τον Νίκο που ζει στην Αθήνα.

Ευχαριστούμε τον φίλο της σελιδας Γιώργο Μαρκόπουλο  για την ενημέρωση!

 

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Έρευνα καταγραφή Ηλίας Τουτούνης
Η Μεγάλη Πέμπτη θεωρείται μια διαφορετική ημέρα, από όλες του χρόνου, και την περίμεναν πως και πως πότε θα έλθει για να προβούν σε διάφορα έθιμα, για το καλό των και του σπιτιού.
Την Μεγάλη Πέμπτη, το είχανε πάντοτε σε καλό να κόβουνε καινούρια ρούχα. Οι παλαιότεροι τις φουστανέλες και τα σιγκούνια τα κόβανε την Μεγάλη Πέμπτη, τα αποτελειώνανε το Μεγάλο Σαββάτο και κατά την Ανάσταση τα φορούσαν ως γιορτινά, αλλά και αναστάσιμα, αυτά τα έλεγαν λαμπριάτικα σκουτιά.
Εκείνη την ημέρα πάντοτε κλάδευαν τις κληματαριές για να παράγουν περισσότερα σταφύλια. Ότι παρασκευάζανε την Μεγάλη Πέμπτη ήτανε ευλογημένο και κρατούσε πολύ. Οι κοντοί άνθρωποι μετριόντουσαν την Μεγάλη Πέμπτη για να μεγαλώσουν περισσότερο και εκείνοι που είχαν αραιά και κοντά μαλλιά τα κόβανε για να πυκνώσουν και να μεγαλώσουν.
Επίσης την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί κρησαρίζανε καθάριο αλεύρι με την ψιλή κρησάρα για να παρασκευάσουνε τα Λαμπρόψωμα. Βράζανε βαγιόφυλλα, ρίχνανε μέσα και λίγα κανελλογαρύφαλα για να βράσουνε, και με το νερό αυτό που μοσχοβολούσε από αυτά, ζυμώνανε τα Λαμπρόψωμα. Έπειτα σκεπάζανε το ζυμάρι όπως ήταν μέσα στο σκαφίδι για να γίνει (να φουσκώσει). Κατά τις δέκα η ώρα πηγαίνανε στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουνε την Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου. Μόλις γυρίζανε, από την εκκλησία, κόβανε το ζυμάρι και παρασκευάζανε τις Λαμπριάτικες κουλούρες με αρκετό σουσάμι.

Μνημόσυνο της Σωτηρία Γ. Αβράμη

Το 40ήμερο μνημόσυνο της Σωτηρίας Γ. Αβράμη θα γίνει την Κυριακή 19 Μαΐου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Ίλιον Αττικής.

ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΕΚΛΑΔΕΣ….!

Καταγραφή επιμέλεια Ηλίας Τουτούνης

Η καρέκλα είναι ένα έπιπλο που χρησιμοποιείται ως κάθισμα κυρίως στο τραπέζι για να κάθεται ένα άτομο. Οι καρέκλες υποστηρίζονται συχνότερα από τέσσερα πόδια ένα κάθισμα και μια πλάτη όπου την απαντούμε με διαφορετικά σχέδια και σχήματα. Το σχήμα της καρέκλας ήταν τέτοιο, ώστε να στηρίζει το σώμα μας και να παίρνει τη σωστή θέση του σκελετού (θέση ορθής γωνίας) όταν καθόμαστε, ώστε ν’ αναπαύεται το σώμα, σε τέτοια θέση ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα υγείας, που δημιουργούνται από την μη σωστή στάση του σώματος. Πιο παλιά στα σπίτια, υπήρχαν συνήθως λίγες καρέκλες, που χρησιμοποιούνταν περισσότερο σε γιορτές και σε διάφορα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα, για να κάθονται οι επισκέπτες. Αν ήταν πολλοί και δεν επαρκούσαν τα καθίσματα τότε χρησιμοποιούσαν καθιστικούς πάγκους, σκαμνιά, κασέλες, κρεβάτια και μπαούλα που υπήρχαν μέσα στο σπίτι.

Τα πιο παλιά χρονιά μαζί με τους ξύλινους πάγκους, οι απλές καρέκλες ήταν τα επίσημα τραπεζοκαθίσματα της φτωχολογιάς των καφενέδων, της ταβέρνας των εκκλησιών, των δημοσίων χώρων κ.ά.

Υλικά κατασκευής:

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates